Honorine Louise Hermelin, 1886-1977 föddes och växte upp på Ulfåsa i Östergötland. Modern Honorine von Koch dog när Honorine var endast tio dagar.
Honorine var tidigt socialt medveten och bl a engagerad i stugrörelsen där kvinnliga studenter och arbeterskor samarbetade.
År 1917 kom Honorine för första gången till Fogelstad för att tjänstgöra som arbetsledare vid nödhjälpsarbeten varvid hon blev vän med Elisabeth Tamm. Honorine var en lysande pedagog och var den “kunniga eldsjälen”. Hon var medlem i kommunfullmäktige i Julita och var 1932-1943 Sveriges första kvinnliga skolstyrelseordförande. En kort tid var Honorine gift med den danske religionshistorikern Vilhelm Grönbech.
Honorine var en av grundarna och 1925-54 rektor vid Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad, där hon också var en inspirerande lärare i historia. Honorine var medlem i kvinnogruppen bakom tidskriften Tidevarvet 1923-36 och en radikal debattör i frågor rörande nedrustning, jämlikhet, pedagogik och kvinnans roll i samhället. Åren 1925-75 var hon ordförande i Fogelstadförbundet, en sammanslutning av skolans elever, och utgav en tidskrift med samma namn.
I Lisbeths Scheutz bok Berömda och glömda stockholmskvinnor skildras Honorine. Isabella Hermelin skrev 1994 en uppsats om sin faster – “En presentation av hennes liv och tankevärld“. Honorines systerdotter Honorine Louise Uggla har skrivit om hennes uppväxt en kort biografi.
Södermanlandshembygdsförbund gav ut ett omfattande och djuplodande särtryck om Fogelstad år 2000.
Ruth Hamrin-Thorell skrev en artikel i SvD 1977 och en okänd person skrev om Honorine och waldorfpedagogiken.
På Östermalms tunnelbanestation i Stockholm kan har konstnären Siri Derkert uppmärksammat Fogelstadskolan och Honorine.
Kulturföreningen Fogelstadskolan grundades 1995 och vill rikta uppmärksamheten på det unika kulturarvet och utveckla fogelstadinspirerad verksamhet. Kulturföreningen har bla gett ut vykort med citat från Fogelstad.
Kulturföreningen har gett ut en serie småskrifter varav vi har fått lov att publicera två här.